Focusing en FOT

09924.jpg
“Tijd doorbrengen met iets in jouw ervaring dat nog niet duidelijk is.” (Eugene Gendlin)

Focusing is een wijze van luisteren naar wat lijfelijk merkbaar is maar nog geen woorden heeft. Het is een vaardigheid die ook als techniek of basishouding wordt ingezet in psychotherapie en counseling.

Luisteren naar wat lijfelijk merkbaar is

Focusing is een wijze van luisteren naar wat lijfelijk merkbaar is maar nog geen woorden heeft. Wanneer we “iets” in ons aandacht geven en een milde houding aannemen daar tegenover, spreken we een innerlijke bron van wijsheid en kracht aan die beweging mogelijk maakt.

Het is een natuurlijke vaardigheid die iedereen kan leren. Ze werd ontwikkeld in de schoot van geestelijke gezondheidszorg maar heeft intussen haar waarde bewezen in onderwijs, op de werkplek, in politiek, filosofie, wetenschap, voor diverse beroepen en in alle vormen van sociale verbinding. 

Eugene Gendlin heeft voor het eerst ‘Focusing’ beschreven en stappen uitgewerkt om het aan te leren. Je kan het beschouwen als een techniek maar evengoed als een vorm van zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling.

Focusing werkt het best met een andere persoon die op een niet-oordelende, authentieke manier naar jou luistert. In de trainingen wordt het op die manier aangeboden. Daarom zoeken de meeste focussers een focusing partner waarmee ze geregeld afspreken.

Focusing Oriented Therapy (FOT)

Focusing Oriented Therapy and counseling is een behandelmodel waarbij doelbewust gewerkt wordt met focusing en de impliciete wijsheid van het lichaam. De cliënt wordt gevraagd om zijn aandacht naar binnen te richten en na te gaan wat en waar in het lichaam hij of zij 'hier-en-nu' iets voelt (felt sense), dat verband houdt met het onderwerp van het therapeutisch gesprek op dat moment. Deze belevingen worden vervolgens gedifferentieerd, verscherpt en geïntegreerd. Gaandeweg ontvouwen zich ook nieuwe betekenissen.

Typerend in FOT is dat zowel de cliënt als de psychotherapeut of counselor een focussende houding aannemen. De therapeut laat zijn eigen ervaringsstroom kruisen met die van de cliënt en formuleert interventies vanuit de felt sense die zo ontstaat.

Internationale focusing beweging

Focusing is ook een internationale beweging die opkomt voor een verwelkomende innerlijke aandacht en ieder mens wil steunen om deze te ontwikkelen. Internationaal wordt de beweging gecoördineerd door The International Focusing Institute (ook gekend als TIFI).

Vlaamse focussers vinden elkaar in Focusing Vlaanderen. Focusing Vlaanderen is deel van de bredere focusing beweging en richt zich tot alle mensen die een hart hebben voor focussen, zowel mensen die niet-professioneel een interesse hebben in focussen als 'focusing professionals' (psychotherapeuten, counselors, focustrainers,...) over de verschillende therapeutische kaders en werkcontexten heen. 

Op de website van Focusing Vlaanderen vind je heel wat info terug over focussen, je kan er op zoek gaan naar een focusing partner, er is een gratis nieuwsbrief waar je je op kan inschrijven en als je door TIFI erkend werd, kan je er voor een beperkt bedrag je focusing-aanbod afficheren.

TIP! Focusing professionals die lid zijn van VVCEPC kunnen hun focusing aanbod kosteloos afficheren op de website van Focusing Vlaanderen.

VVCEPC-icons-zwart-05.svg
Heb je als psychotherapeut of counselor een bijzondere belangstelling voor focusing?

Special Interest Group

Of je nu focusing-levels volgde, focusingtrainer of Focusing Oriented Therapist bent, of gewoon overtuigd bent van de meerwaarde van focussen in in je sessies als psychotherapeut of counselor: welkom om aan te sluiten bij de Special Interest Group!

Meer info over de Special Interest Group
Sluiten