Koepels en zusterverenigingen

VVCEPC maakt deel uit van volgende koepels

  • BWP (Beroepsvereniging voor Wetenschappelijk onderbouwde Psychotherapie)

Als koepelvereniging brengt de BWP de vier wettelijk erkende psychotherapeutische referentiekaders bij elkaar. VVCEPC vertegenwoordigt in de BWP het cliëntgericht-experiëntiële kader (naast de BVRGSVVGT en VVPT).

De BWP vertegenwoordigt klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen en artsen die werken binnen de wetenschappelijke psychotherapeutische referentiekaders zoals beschreven in het advies van de Hoge Gezondheidsraad. De BWP zetelt ook in de Federale Raad voor Geestelijke Gezondheidszorgberoepen en oefent zo mee invloed uit in het federale GGZ beleid.

Ben je erkend psychotherapeut bij VVCEPC en ook klinisch psycholoog, klinisch orthopedagoog of arts, dan ben je automatisch stemgerechtigd lid van de BWP. Psychotherapeut leden met een andere vooropleiding zijn toegetreden lid. Via je ledenprofiel kan je aangeven als je dit lidmaatschap niet wenst.

  • PCE Europe (European Network for Person-Centred and Experiential Psychotherapy and Counselling)

PCE Europe is de koepelvereniging van 31 cliëntgericht-experiëntiële verenigingen in Europa. Zo proberen we gezamenlijk het cliëntgericht-experiëntiële gedachtegoed uit te dragen en ons model op de kaart te brengen en te houden.

Alle leden van VVCEPC zijn automatisch ook lid van PCE Europe. Je kan deelnemen aan de open (online) Roundtables, één van de werkgroepen (zoals de Social Awareness Committe, de Research Committe of de Ethical Guidelines Committee) of je stem uitbrengen op de Algemene Vergadering. Je kan ook individueel lid worden (je kan zo een actiever engagement opnemen binnen PCE Europe of genieten van extra voordelen).

Erkende psychotherapeuten of counselors van VVCEPC kunnen een PCE certificaat aanvragen. Je ontvangt dan een papieren certificaat en verschijnt ook op de publieke zoekfunctie van hun website. 

PCE Europe is een chapter van de overkoepelende vereniging WAPCEPC (World Association for Person Centered and Experiential Psychotherapy and Counseling), en is zelf ook een lidvereniging van de EAP (European Association for Psychotherapy) en de EAC (European Association for Counseling). Als erkend lid van VVCEPC ben je niet automatisch lid van deze verenigingen, maar je ontvangt wel het Engelstalige tijdschrift van WAPCEPC (PCEP Journal) en krijgt een aanzienlijke korting op het lidgeld van WAPCEPC.

TIP! Via de nieuwsbrief van VVCEPC houden we alle leden op de hoogte van het relevante nieuws vanuit de koepels.

Zusterverenigingen

  • VPeP (Vereniging voor Persoonsgerichte en experiëntiële Psychotherapie), onze Nederlandse collega's
  • AFPC (Association Francophone de Psychothérapie Centrée–sur–la–Personne et Expérientielle), onze franstalige collega's in België

Verwante verenigingen en koepels

  • TIFI (The International Focusing Institute) en EFA (European Focusing Association)
  • FETE (Federation for Existential Therapy in Europe)
  • ISEFT (International Society for Emotion Focused Therapy)

  • VBEGP (Vlaamse Beroepsvereniging voor Experiëntiële Gestalt Psychotherapie) en de NVAGT (Nederlands-Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie)
  • Vereniging voor Pesso-Psychotherapie in Nederland

Andere interessante websites

  • PCE Literature - interessante, uitgebreide database van (wetenschappelijke) publicaties rondom het cliëntgerichte gedachtegoed. Tip: je kan ook zelf referenties doorgeven en zo mee werken aan het bij elkaar brengen van de 'body of knowledge' van ons gedachtengoed.

Sluiten