Een wetenschappelijk onderbouwd model

Met de voeten in de rijke klinische praktijk

Eigen aan het ontstaan en de ontwikkeling van het cliëntgericht-experiëntiële model is dat we altijd met de voeten in de rijke klinische praktijk staan. In de cliëntgerichte psychotherapie was er van meet af aan een traditie van wetenschappelijk onderzoek. Zo werd focusing bijv. ontwikkeld vanuit wetenschappelijke observaties van vooruithelpende interventies en interacties in succesvolle therapiesessies. Theorievorming en klinische praktijk zijn steeds onlosmakelijk verbonden. 

Deze nieuwsgierigheid om te zoeken naar ‘wat werkt’ typeert de open, onbevangen houding van cliëntgerichte denkers, onderzoekers èn hulpverleners.

Het zorgt er ook voor dat we openstaan voor een integratieve kijk op psychotherapie en een fundamentele bijdrage hebben geleverd aan integratieve therapie-modellen

Bewezen werkzaamheid

Het cliëntgericht-experiëntiële model heeft ondertussen een bewezen en duurzame werkzaamheid (zie Cooper, Watson en Hölldampf, 2010). Uit omvattende meta-analyses (zie o.a. Elliott et al., 2013) blijkt dat, gemeten over een zelfde aantal sessies, cliëntgericht experiëntiële psychotherapie wat betreft de afname van klachten minstens even effectief is als andere therapie-oriëntaties. De resultaten blijken zeer robuust. 

De laatste decennia werd er veel onderzoek verricht naar de werkzame ingrediënten van psychotherapie in het algemeen ('common factors'). De cliëntgericht-experiëntiële opvattingen over het belang van de therapeutische relatie én over de manieren waarop deze relatie vorm gegeven wordt, worden door dit wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Zo is er een enorme hoeveelheid data die toont dat Rogers' 'core conditions' (empathy, unconditional positive regard, congruence) gelinkt zijn met positieve resultaten (zie o.a. Norcross and Lambert, 2019).

Andere therapiemodellen hebben dan ook heel wat sleutelbegrippen en bevindingen van het cliëntgericht-experiëntiële model omarmd en geïntegreerd.

MEER INFO?

  • Oktober 2022 werd in Nederland een Factsheet gepubliceerd over persoonsgerichte-experiëntiële psychotherapie door de NVP (Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie). Op basis van beschikbaar wetenschappelijk onderzoek biedt het een overzicht van de huidige bewijskracht ten aanzien van de effectiviteit ervan bij specifieke (DSM-geclassificeerde) psychische stoornissen en bij andere problematiek die vaak gepaard gaat met psychische problemen, zoals relatieproblemen.
  • In Vlaanderen leveren cliëntgericht-experiëntiële onderzoekers waardevolle en relevante bijdragen in het actuele psychotherapie-onderzoekHier vind je een overzicht. 
  • Een gedetailleerd bibliografisch overzicht van de meeste onderzoekspublicaties (1940-2015), inclusief outcome- en processtudies, meetinstrumenten en bijdragen rond ideologische en methodologische onderzoekskwesties vind je terug in deze publicatie.
  • Een overzicht en bespreking van Nederlandstalige meetinstrumenten van cliëntgericht-experiëntiële signatuur (tot 2013) vind je hier.
  • Het Tijdschrift Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie is het Nederlandstalige wetenschappelijke tijdschrift dat wordt uitgegeven door VVCEPC en VPEP. Ben je erkend lid of belangstellende (in opleiding) dan ontvang je automatisch dit tijdschrift.
  • Person-Centered and Experiential Psychotherapies is het Engelstalige wetenschappelijke tijdschrift van WAPCEPC. Erkende leden van VVCEPC ontvangen ook dit internationale tijdschrift.
  • Ook op de uitgebreide database van PCE Literature vind je heel wat wetenschappelijke referenties mbt ons gedachtengoed terug, in verschillende talen. Ook kan je er zelf nieuwe referenties aan toevoegen!

 

Sluiten