SIG Existentiële Psychotherapie en Counseling

Ben je ook gebeten door het existentiële gedachtengoed en hoe je dit in je praktijk kan integreren? Wil je graag existentiële psychotherapie en counseling mee op de kaart zetten? Dan kun je je aansluiten bij deze Special Interest Group, een plek voor ontmoeting, uitwisseling en verdieping over de existentiële dimensie in de psychotherapie- en counselingkamer.

SIG Exist

Begin 2021 ging de Special Interest Group Existentiële Psychotherapie & Counseling, kortweg SIG Exist, van start. De SIG is een soort forum waarin psychotherapeuten en counselors worden samengebracht die een bijzondere belangstelling hebben voor de existentiële laag in psychotherapie en counseling.

Op dit moment werken we met een jaargroepje en een jaarthema, maar er is ruimte en omkadering vanuit de vereniging voor wie andere ideeën heeft of graag initiatief wil nemen. Er is ook een mailinglist en een discussieforum waar je je idee kan opperen.

Momenteel zijn we met een 25-tal, waarvan een wisselende jaargroep van een 8-tal geïnteresseerden.

Jaargroep/jaarthema

Per kalenderjaar richt een groepje enthousiastelingen zich op een zelf gekozen existentieel thema. Wie meedoet, engageert zich om samen met de andere geïnteresseerden een 5-tal namiddagen samen te komen om uit te wisselen rond dit jaarthema. We lezen samen een aantal teksten, doen aan intervisie, reflecteren... en verkennen en verdiepen zo samen het thema.

  • In 2022 was het jaarthema 'uncertainty', het onzekere of ongewisse  - in de wereld of het leven, maar evengoed binnen in jezelf.
  • In 2023 bouwden we hierop voort en doken we in de duistere diepte met het thema (existentiële) 'schaamte'.
  • In 2024 richten we ons op het inspirerende thema 'vrijheid'.

Alles verloopt vrij organisch en in een warme, open, nieuwsgierige sfeer. Wees welkom!

Op het einde van elk kalenderjaar worden alle leden van de SIG uitgenodigd voor een online bijeenkomst om samen een nieuw jaarthema te kiezen. Zo kan iedereen telkens vrij kiezen of hij actief wil participeren of een jaartje slapend lid blijft.

Naast het samen verdiepen rond een jaarthema zijn er uiteraard ook andere initiatieven of uitwisselingen mogelijk mbt existentiële psychotherapie of counseling. Wil je graag een leesgroepje opstarten, een vormingsmoment organiseren of zoek je mensen om samen mee te publiceren? Voel je vrij om iets te lanceren!

Heb je een vraag of ben je geïnteresseerd om deel te nemen? Neem gerust contact op.

OPGELET! Alle geïnteresseerde psychotherapeuten en counselors, en ook opleidelingen, zijn welkom. Ook als je geen cliëntgerichte achtergrond hebt, maar bent opgeleid in een ander therapiekader, kan je deelnemen aan de SIG. Maar als je wil deelnemen, moet je wel lid of belangstellend lid van VVCEPC zijn of worden. 

Sluiten