50 jaar VVCEPC: lokale bijeenkomsten!

50 jaar VVCEPC: lokale bijeenkomsten!

12 februari 2024 door VVCEPC

Een enthousiaste groep vrijwilligers sloeg de handen in elkaar om ons jubileumjaar nóg een extra dimensie te geven. Zij willen graag jong en oud (euh... wat meer ervaren) bij elkaar brengen met gezellige en inhoudelijk interessante regionale bijeenkomsten. Dé ideale gelegenheid om de banden met de cliëntgerichte counselors en therapeuten bij jou in de buurt aan te halen. Ook als je nog in opleiding bent of overweegt om (terug) lid te worden van onze vereniging ben je van harte welkom!

In elke provincie is er een groepje vrijwilligers aan de slag om in 2024 een fijne bijeenkomst te organiseren. Mensen uit de provincie Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen kunnen alvast hun agenda bij de hand nemen, want daar zijn datum en thema al bekend.

Een enthousiaste groep vrijwilligers sloeg de handen in elkaar om ons jubileumjaar nóg een extra dimensie te geven. Zij willen graag jong en oud (euh... wat meer ervaren) bij elkaar brengen met gezellige en inhoudelijk interessante regionale bijeenkomsten. Dé ideale gelegenheid om de banden met de cliëntgerichte counselors en therapeuten bij jou in de buurt aan te halen. Ook als je nog in opleiding bent of overweegt om (terug) lid te worden van onze vereniging ben je van harte welkom!

In elke provincie is er een groepje vrijwilligers aan de slag om in 2024 een fijne bijeenkomst te organiseren. Mensen uit de provincie Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen kunnen alvast hun agenda bij de hand nemen, want daar zijn datum en thema al bekend.

Provincie Antwerpen

vrijdag 26 april van 19u30 tot 22u30 in buurthuis Unik, Fransenplaats 1, 2018 Antwerpen.

Programma: 
- workshop 'Racisme als aanval op het zelf: de therapeut als empathische getuige' door Dominique Mertens
- nadien gelegenheid tot napraten

Een essentieel aspect van therapie is het creëren van een ruimte waarin de complexe en gelaagde ervaring van de cliënt in zijn volledigheid ontvangen kan worden. Alle delen van de beleving worden met gelijke aandacht uitgenodigd aan de tafel, dat is het idee. Echter, binnen ons vakgebied heerst er veelal stilte rond racisme. Wanneer deze gevaarlijke stilte ook onze therapiekamer binnensluipt, ontstaat er zoveel ruis dat al het andere therapeutisch werk dat we proberen te doen, besmet wordt. Een veel voorkomende reactie van de cliënt van kleur is de therapie verlaten, vaak ook in stilte. Of gewoon niet naar binnen te gaan, wat de luidste stilte is van allemaal.

Deze ontmoeting bestaat uit een korte introductie van een aantal concepten rond geracialiseerde pijn vanuit internationale vakliteratuur en een gezamenlijke zoektocht naar hoe we ons als therapeut kunnen verhouden ten aanzien van deze realiteiten. De avond heeft tot doel een eerste stap te zetten in een proces van bewustwording; over wat is en kan zijn.

Deelname is gratis, wel vooraf inschrijven via deze link: https://www.eventbrite.com/e/tickets-50-jaar-vvcepc-antwerpen-voorjaar-2024-814298758507?aff=oddtdtcreator

Provincie Oost-Vlaanderen

vrijdag 3 mei vanaf 19u in De Bleekweide, Groot-Begijnhof 16A, 9040 Sint-Amandsberg (Gent).

Programma:
Vanaf 19u: Ontvangst
19u45: Welkomstwoordje
20u: 'De struikelende therapeut' door Trees Depoorter
Nadien: mogelijkheid tot napraten tot 22u30

In handboeken en artikels krijgen we vooral succesverhalen te horen. Maar menselijke interactie is ‘messy business’… een onduidelijk proces van gissen, missen en bijsturen, van te weinig en te veel, van haperen en struikelen. Dat is in therapie niet anders. In tegenstelling tot het (cliëntgerichte) ideaal van de immer goed afgestemde therapeut en de maatschappelijke norm van de ‘vlotte en efficiënte professional’, loopt er voortdurend vanalles ‘mis’ in de therapiekamer - of toch anders dan verwacht. Maar mismatchen, gemiste afspraken, wringende hypotheses, empathic failures, ongelukkig getimede interventies, stagnaties en breuken, verstrooide, angstige of geeuwende therapeuten, drop-out maar evengoed toevallige doorbraken maken wezenlijk deel uit van wat er gebeurt in onze therapiekamers. Kunnen we het erover hebben, ook buiten de achterkamers van inter- en supervisie?

Wat vertellen onze flaters en struikelingen? Welke existentiële thema’s, impliciete normen, persoonlijke angsten en verlangens liggen verscholen in de manier waarop wij er (niet) mee omgaan? Op 3/5 nemen we de tijd om hier samen bij stil te staan. Geraken we voorbij de binaire logica van falen vs succes, van onmacht vs almacht? Welke waardevolle lessen vallen daar te rapen – zonder alsnog van elke hapering een leerpunt te willen maken?

Deelname is gratis - graag vooraf inschrijven door een mailtje te sturen naar Evelien De Meyer met vermelding van je naam en telefoonnummer.

Provincie West-Vlaanderen:

Zaterdag 4 mei van 10u tot 12u in Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus, Reigerlostraat 10, 8730 Beernem.

Ellen Gunst is onze gastspreker. Het thema van onze bijeenkomst is: 'Wat als het proces blokkeert'. Met dit thema willen we stilstaan bij procesblokkades die we soms ervaren in onze praktijk. Zoals de cliënt die geconfronteerd wordt met een zelfonderbreker of een gevoel bij een cliënt dat zich maar heel moeizaam lijkt te ontvouwen. Ook de therapeut kan contact verliezen met het proces van de cliënt en vast geraken in iets dat niet verwacht werd.

Deelname is gratis en inschrijven kan door een mailtje te sturen naar Annemarie Makay met je naam en contactgegevens.

Provincie Vlaams-Brabant:

Zondag 28 april om 14u30 in het STUK in Leuven.

We bekijken het thema voor het jubileumjaar vanuit een meer specifieke bril: 'On Becoming... a therapist'.

Het wordt een speeddate event tussen doorgewinterde therapeuten en de jongere generatie. Deze namiddag staat volledig in het teken van het samen verkennen van de prachtige geschenken en uitdagende aspecten van ons beroep, het versterken van ons therapeutisch netwerk en bovenal: verbinden. Na afloop is er de mogelijkheid om nog even na te praten in het gezellige STUK café.

Deelname is gratis en inschrijven kan door een mailtje te sturen naar Elien Vertongen.

Provincie Limburg:

Stiltewandeling op 18 mei om 19u in Nationaal Park Hoge Kempen. 

Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van VVCEPC organiseren we in elke provincie een lokale bijeenkomst. In Limburg sluiten we aan bij het thema “On becoming” van de junidag. Dat doen we met een stilte-natuurwandeling. In stilte samen wandelen brengt verbinding met jezelf en met anderen. Hieruit kan existentieel bewustzijn voortvloeien. We sluiten af aan het kampvuur met een drankje en wat lekkers, gebaseerd op de ayurvedische keuken (gemaakt door Annemie Pinna- Yoga by Vita) om woorden te geven aan hetgeen we ervaren hebben of gewoon om elkaar te leren kennen.

De wandeling gaat door in het nationaal park Hoge Kempen en we ontmoeten elkaar in het “Yogabos”. De route zal minimaal 6 km en maximaal 8 km zijn. Ik ken het park goed en pas de route flexibel aan aan ieders niveau.

Parkeren kan op dit adres: Spoorwegstraat 10, 3630 Maasmechelen. Dat is de parking van het oud stationnetje in Eisden, Maasmechelen. Om 19u vertrekken we naar het aankomstvuurtje voor een kennismaking, warme thee en een kort info- en reflectiemoment.

Wie op het einde graag als gastspreker iets wil delen met collega's met betrekking tot het werkveld, mag contact opnemen met Alessandro Sica op het onderstaande mailadres. Dan luisteren we graag naar jou aan het kampvuur.

Enkele praktische tips en info:
Voorzie stevige wandelschoenen en houd het weerbericht in de gaten (regenjas, dikke trui, enz…).
Als je het fijn vindt, kan je tas of rugzak meenemen (water, snackje, spulletjes).

Programma: ‘Laat de stilte spreken: het therapieproces faciliteren door te verbinden met en in de stilte’
19:00 toekomen in het Yogabos te Maasmechelen. Mini kennismaking en uitleg.
19:30 vertrek Stilte - en natuurwandeling in nationaal park hoge Kempen.
21:00 einde wandeling
21:00 afsluiting aan het vuurtje, napraten, netwerken. Thee, water en iets lekkers gebaseerd op de ayurvedische keuken (gemaakt door Annemie Pinna- Yoga by Vita) worden voorzien.

Met vragen of om in te schrijven kan je terecht op dit mailadres: alessandro@sica.be.

We zien jullie heel graag op een van deze bijeenkomsten. Grijp die kans om je netwerk en vangnet te verstevigen, je door anderen te laten inspireren en zelf te inspireren!

Sluiten