Wereldwijd reactie op richtlijnen van de WHO waarin verschillende therapiekaders worden benadeeld

Wereldwijd reactie op richtlijnen van de WHO waarin verschillende therapiekaders worden benadeeld

13 juli 2024 door VVCEPC

De WHO (World Health Organisation) publiceerde dit jaar richtlijnen rond het implementeren van evidence-based psychologische interventies. Helaas wordt in dit document het (cognitieve) gedragstherapeutische kader - eens te meer - naar voren geschoven als evidence-based terwijl de andere kaders (zoals het cliëntgericht-experiëntiële) worden genegeerd

Een spijtige, kwalijke en onrechtvaardige zaak, gezien de wereldwijde impact van zo’n referentiedocument op beleidsmakers, verzekeraars, terugbetaling van zorg, etc... Er komen nu kritische reacties vanuit verschillende hoeken. Er verschijnt een kritische doorlichting van de richtlijnen in The Lancet en verschillende therapieverenigingen van over de wereld nemen initiatieven om hun stem te laten horen. 

Ook VVCEPC draagt haar steentje bij en trok aan de mouw van onze koepels. 

Reacties vanuit onze koepels

  • Via de BWP komt er wellicht een petitie (we houden je op de hoogte!).
  • PCE Europe en WAPCEPC zullen een brief richten tot de WHO
  • En ook de EAP (European Association for Psychotherapy) is bezig een reactie te formuleren om te versturen naar de WHO. 

Het is tijd dat alle wetenschappelijk onderbouwde therapiekaders, inclusief de onze, de erkenning krijgen die ze verdienen en we onze stem laten horen als dat niet gebeurt! 

Hoor je ook soms van of via kennissen, collega's of op je werkplek dat de werkzaamheid of wetenschappelijke onderbouwdheid van cliëntgericht-experiëntiële therapie in vraag wordt gesteld? Hier is de factsheet van de NVP waar je naar kan verwijzen. Meer referenties vind je hier terug.

Sluiten